All news & articles

Moldova: Traficul pe dispozitive mobile crește constant

Traficul pe dispozitive mobile (smartphone și tabletă) a crescut constant in ultimul an în Moldova, iar trendul rămâne ascendent pentru anul 2017, arată BATI prin studiul gemiusAudience pentru luna decembrie 2016

Dacă la începutul anului 2015 traficul de pe dispozitive mobile reprezenta doar 1%, în decembrie 2016 el a depășit pragul de 22%. În același timp, traficul generat de pe desktop (laptop sau PC) a scăzut sub 78%.

Odată cu traficul, a crescut și timpul petrecut în online de către vizitatori. Astfel, utilizatorii de internet din Moldova petrec în medie peste 13 ore /luna pe dispozitive mobile și aproximativ 15 ore/ lună pe desktop. Cea mai mare parte din timp este alocată navigării pe rețelele de socializare. În medie ei navighează pe rețele de socializare timp de peste 16 ore/lună, iar o singură vizită durează aproximativ 15 minute.

În Moldova regăsim, așadar, tendințele globale ce țin de creșterea fulminantă a traficului de pe dispozitive mobile și prăbușirea traficului de pe desktop, cât și despre trecerea treptată de la mobile first la mobile only. Aceeași situație este întâlnită și în țările vecine: România și Ucraina. În România, traficul de pe device-uri mobile a crescut de la 38% în iulie 2016 la peste 45% în octombie 2016 pentru site-urile aflate în studiu. De asemenea, Ucraina a înregistrat o creștere de la 15% în iulie 2016 la peste 17% în octombrie 2016

Stanislav Popov, Director Executiv BATI.

Gemius și BATI se dezvoltă permanent și vor publica din trimestrul I 2017 cifre separate de audiență pe mobile și desktop.

Despre BATI: Asociația „Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului”(BATI) este o structura asociativă, necomercială, constituită în 2009 cu scopul de a furniza industriei de publicitate din Moldova indicatori obiectivi și independenți asupra performanțelor diverselor canale media, indicatori necesari pentru luarea deciziilor de alocare a bugetelor de reclamă pe o bază profesională. Membri BATI sunt persoane juridice, edituri de presă scrisă și online, agenții și clienți de publicitate.

Article image not available